Якщо ви ніколи не малювали

07.03.2018

У своїй книзі я кажу, що якщо ви ніколи не малювали, то ви теж можете досягти успіху на стоках. Насправді, це частково правда. Я не брешу і бачила випадки, коли люди сідали, слідували моїм порадам і починали заробляти. Але їх не так багато. Історій невдач набагато більше.

Отже, у цій статті основні поради для початківців. Крім того, що вам потрібно навчитися працювати з Ілюстратором і виконувати основні вимоги стоків, дуже важливо створювати конкурентний продукт.

Стиль. Почніть з простого, наприклад лайн арт чи флет. Не знаєте як малювати, дивіться відео, основні інструменти зазвичай охоплені в них, так і питайте how to draw line icons in illustrator.

Колір. Чим більше кольорів тим важче їх гармонійно поєднати. Поки ви цього не вмієте чорний і білий завжди гарна комбінація. У моїй книзі є ресурси, що допомагають підібрати кольори, не цурайтеся їх.

Абстракціонізм. Новачки дуже люблять абстракні роботи, вроді і щось незрозуміле, але вроді і робота. З абстракними речами важко добитися успіху навіть професіоналам, бо всі стоки завалені цим абстрактом.

Трейс. У мене багато скрінів у книзі зі старими роботами з трейсом. Не робіть моїх помилок, трейс це не найкращий варіант. Я вже все не трейсю сто років, а тонни скрінів мені переробляти ліньки.

Ескізи. Витратьте кілька хвилин на ескіз, це економить час і вберігає від «ой, а це на дупу схоже».

Якість. Спочатку вам треба навчитися видавати якісний продукт. Берете топ векторних робіт, прикладаєте свою роботу і дивитися чи вона там гармонійно вписується.

Кількість. У багатьох місцях кажуть, що кількість це важливий складник успіху. Це так, але без якості ваша кількість не матиме сенсу. Якщо у вас получається легко і багато вже через тиждень, то ви робите дурницю.

QuickBuffer та інші няшки у Xpiks

29.01.2018

Недавно вийшла нова версія Xpiks, там є дуже приємні для нас штуки, почнем з QuickBuffer. Такий собі буфер обміну для всіх метаданих картинки. Тепер не треба спочатку копіювати заголовок, потім опис, а потім ключі, можна оптом все копіювати.

Ось так воно працює, трошки більше про це на сайті.

(more…)

Верифікація місця знаходження для Скріл

03.11.2017

Всім поприходили оці чергові листи щастя, що треба Скрілам купу всього верифікувати. Навіть попри те, що Пайонір тепер доступний для Шатера, Скріли залишаються єдиним доступним варіантом для ряду стоків. Тому, забивати на це не варто.

Ми з вами багато всього верифікували на початку роботи зі Скрілами. Цього разу просять верифікувати місце знаходження та особу. Якщо з верифікацією особи всьо зрозуміло, сідаєте напроти компа, показуєте спочатку паспорт, а потім своє обличчя, то верифікація місця знаходження задача пригодницька.

Перевірені документи, що не працюють:

  • Виписка з Пайоніра. Одразу скажу, що старий фокус з роздруковкою виписки з Пайоніра у вас нічо не прокатить, відмовляють на підставі «ця компанія не знаходиться в Україні».

Перевірені документи, що працюють:

  • Документи на квартплату. Взагалі не варіант, якщо ви живете не за пропискою чи квартплата приходить не на ваше ім’я.
  • Виписка з банку. Теж не легка задача, бо за замовчування банк у виписці не дає вашого місця проживання, або може дати його за пропискою. Тому банк ще прийдеться вговорити.

Документи, що є в списку, але не перевірені:

  • Договір оренди. Це взагалі смішна штука, бо за українським законодавством, якщо він на маленький строк, його не тре завіряти нотаріально. Тоєсь скачуєте типовий договір і малюєте собі там, що треба.
  • Геолокація в браузері. Поки я гуглила список документів, бо свій десь скріншот десь утопила, то натрапила на такий варіант. Типу, якщо налаштувати автоматичне визначення місцяположення, то все спрацює автоматично.

Діліться, як у вас проходить цей процес і які документи спрацювали, а які ні :)

Кілька новин від Пайоніра

24.10.2017

По-перше, непогана новина — Пайонір відправляє баски на рахунки любих українських банків. Гривні він уже відправляв на Приват, а тепер і долари куди завгодно. Дослідницьким шляхом було виявлено, що ціни Свіфт-переказу. Про переваги і недоліки цього методу ми знаємо, 20 басків за кожного банка кореспондента. Зазвичай це таки $20, але ви не застраховані і від 60-ти, тобто свого роду лотерея. Таким чином, якщо відправляти більші суми, то з’явилася гарна альтернатива євровому Свіфту від Скрілів.

По-друге, змінилися правила реєстрації аккаунту. Тепер вам треба український рахунок для його відкриття. А це значить, що сходу, ви можете відправити собі гроші на Приватбанк чи ше куди, не треба чекати карту. Добавлений рахунок можна, звісно, редагувати, або й взагалі не обов’язково використовувати, якщо вам цього чомусь не хочеться.

Отакі новини, а у вас що нового?

Типи стокових гуру

13.09.2017

За час моєї роботи на стоках, мені доводилося багато читати блогів інших стокерів. Я для себе виділила два типи стокових гуру: аналітик і фєя.

  • Аналітик, найвідоміший з них це Мікровектор. По всьому це гарний і розумний проект і його заробітки тому підтвердження. Його метод це математичний аналіз, що має сенс. Але оскільки такі типи гуру не приховують свій заробіток, то вони приваблюють багато шукачів легкої наживи. Вони вже випробували всякі види заробітку, а тепер можна і за стоки взятися. Сам аналітик швидше прийшов з дизайну і на мілкі заробітки не розмінюється, також оскільки він сам колись дизайнер то добре знає чого хоче цільова аудиторія.  Каже, що малювати вміти не обов’язково, здебільшого дизайнери не малюють в класичному розумінні. Але в них є почуття композиції, кольору, вміють працювати зі шрифтами та інші класні няшки. Тому то їх і люблять, бо це читається, як ну ніяких особливих знань не треба.
  • Фєя же уміє малювати, в кращому випадку має гарну художню освіту, в гіршому пройшла курси. Натхнення, романтичні фоточки, самокопання. Любить себе, як митця. Дуже подобається дівчаткам молодим випускницям вузів, бо каже що складна математика не має значення, а робити треба те, чого душа бажає. Чого варто прислухатися, так це рекомендації по пошуку трендів за межами мікростоків. Це хитра рекомендація, йдіть шукайте вітра в полі (на Пінтересті, в Тaмблері, моді, навколишньому оточенні). Звісно є шанси його найти, але які.

Я багато кого почитую, навіть, якщо люди мені особисто не подобаються. Справа в тому, що і перший тип, і другий можуть мати варті ідеї, але не варто все сприймати близько до серця. Перші кажуть аналізуйте вже існуюче, другі кажуть шукайте за межами. Перші кажуть вчіть інструмент, дізнавайтеся його можливості, другі кажуть вчіться малювати. Всі поради гарні, тіки би не прокрастинація :)

А кого ви любите читати?

Пайонір доступний на Шатерсток

16.08.2017

Цей день настав, після всіх тих поневірянь, що ми з вами пережили, Шатер, як і обіцяв, добавив у можливі варіанти отримання коштів Пайонір. Урааааа!

Тепер Скріли можуть іти лісом, якщо ви звісно не хочете свої гроші в доларах кешем. Якщо ж ви заробляєте достатньо, щоб відкладати і хочете це робити в баксах, то варіант зі Скрілами залишається конкурентним. Я читала, що виводили бакси з Пайоніра. Якщо ви таке робили, то дайте мені знати через який банк.

Також, якщо у вас немає Пайоніра, раджу вам його завести, ось моє реферальне посилання, нам з вами дадуть по 25 басків, також тарифи, кажуть, будуть кращі, чим, якщо замовляти іншим чином.

З Пайоніра можна відправляти гроші на карту Привата, що взагалі дуже зручно, якщо вам треба кеш в гривні, так навіть на 1% вигідніше, за моїми підрахунками.

Ще раз про тарифи можна почитати в моїй статті про виведення грошей, все актуально, крім того, що тепер не треба гроші зі Скрілів на Пайонір, тепер просто можна змінити налаштування вашого Шатеро-аккаунта.

Всім гарних заробітків! Я сьоні святкуватиму бухлішком, а ви?

Як зекономити на коті?

14.08.2017

Під «зекономити» я маю на увазі не тільки гроші, а й ваші час і ресурси. Я вам зараз не нараджу купляти найдешевше, я поділюся досвідом щодо розхідних котячих матеріалів.

Їда. Я спробувала і натуральну їду і корм, ну не я, кіт. Під натуральною я маю на увазі м’ясо, куряче там, говядина. Їду зі стола котам не треба давати, в ній є сіль, цукор, приправи, від цього коти хворіють. Від риби, особливо дешевої, теж хворіють. Це всім котовласникам відомий принцип.

Питання м’ясо чи корм я вирішила в сторону корму. По-перше це зручно, в котячому магазині є котяча їда, це вам не за свіжим м’ясом ганятися, а потім щей варити. Також кіт перестав линяти не по графіку, тобто як стає жарко вона скидає шерсть, але не круглорічно. І я знаю за вітаміни, які треба давати до натуральної їди, кіт їх або не їсть, або вони не помагають геть.

Не економте на кормі, Віскас отето всьо добавить тільки вам проблем зі здоров’ям кота, а оце вже дорого. Виберіть гарний корм, він не буде дешевим. Розхід сухого корму геть не великий. На кормі кіт перестав тибрити і канючити їду зі столу, ну може оливки хіба, але то в неї особливий фетиш, а не щоб їсти.

Туалєт. Я ніколи не пробувала дерев’яний наповнювач, кажуть він з пекла, потім ті опілки по всій хаті. Але глиняні камінчики теж не кращий. Недавно я відкрила для себе сілікагель. Мені про нього вже давно розповідали, але все ніяк руки не доходили спробувати. А тут місцевий супермаркет вирішив не продавати наш звичайний і довелося.

На упаковці пишуть можна не міняти 4 тижні, але я надаю перевагу 2-ом. Однієї найменшої упаковки вистачає на місяць. Це все ж дорожче чи більш-менш так же, як і глина, але мороки набагато менше.

Здоров’я. Стерелізуйте вашого кота, це убезпечить його від хвороб, а вас від витрачених грошей на лікування. Так, шкода, так операція, але або котів розводити, або стерилізувати, в них є гормони.

Підрізайте коту кігті, так є шанси, що воно не подре все навколо. Загугліть, як правильно підстригати коту кігті, паралельно до стопи.

Няшки. Не купляйте коту іграшки, ця курва все рівно гратиметься пакетом.

(more…)

Шатерсток, який губить ключі

27.07.2017

Вже досить довгий час у мене така проблема і хочу нею з вами поділитися. Шатер губить мої ключі. Тобто щоб загрузити 10 картинок з ключами мені треба де-які потім догружати ще раз, і в кінці в мене буде 15-17 картинок, частина голих неключованих.

У когось ще таке було? Що ви з цим робили?

(more…)

Життя без соціальних мереж

12.07.2017

Взагалі останнім часом в соціальних мережах відбувся переворот. Вконтактік покинув нас. Не те, щоб я серйозно переживала за це. Він у мене валявся довго не лагоджений, поремонтувала я його недавно, бо шукала важливу мені дівчинку, контакти якої були тільки там. В короткі моменти ненависті до реклами на Ютубі, спробувала глянути музику у Вконтактіку, а впн не дає слухати її, половина мого списку не дозволена у «моїй країні» . Ну і ладно, не дуже то й треба було.

Але вже, здається, пів року чи рік, як я живу без Фейсбука і Твітера на телефоні. Дуже допомагає лягати спати вчасно, а не залипати на щось, що геть не має сенсу.

Також у мене є правило, якщо я стомилася, я відповзаю від компа. На телефоні досить успішно працюють Тумблер, Інорідер та Інстаграм. Всі творчі місця надихають на малювальні подвиги. Ну або хоча б я читаю англійською.

У Фейсбук і Твітер я ходжу, дізнаюся, що нового у друзів, ділюся своїми новинами і досить. Десь в загальному кілька годин в тиждень вистачає на те, щоб бути в курсі подій.

На моєму телефоні виключені всі сповіщення про нові повідомлення, а то воно мене дуже вже відволікало від роботи, оці теревені. Я туди доповзаю рано чи пізно, але спокуса дізнатися прямо зараз хто там і що мені пише геть відсутня.

А як ваші відносини з соціальними мережами? Тусите там багато чи заглядаєте зрідка?

Професійні ілюстратори на стоках

20.06.2017

Здається, ніби професіоналам на стоках має бути взагалі легко. Стиль вже розроблений, освіта за плечима, чого ще бажати? Інколи я знаходжу ілюстраторів на стоках і одразу видно, ну це профі, далі дивишся сайт, роботи і справді вони вражають. Через кілька хвилин вже мрієш, а от як би я так могла.

Але, якщо придивитися, не кожний пересічний ілюстратор може стати успішним стоковим ілюстратором. Інколи, круті роботи з точки зору ілюстрації геть не продаються. Можливих причин кілька.

  • Перша, це занадто складна метафора. На стоках потрібні зазвичай прості і зрозумілі речі, епатажність ж не прибавить вам продажів. Глибокий філософський сенс, Фрейд, Ніцше, самокопання, сучасне мистецтво, отето всьо має шанс вам нашкодити.
  • Друга, це тема. Для стоків дуже важливо знаходити потребу і задовольняти її. Стоки це набір запчастин для дизайнерів. Щось, що простіше і швидше купити, чим самому зробити. От подобається вам малювати рожевих сумних жаб, але вони нікому не потрібні.
  • Ключі. Навіть гарний стиль, правильна тема можна втопити ліниво проставленими ключами.

Стоки це не місце для самовираження. Тобто, так, ви малюєте, що хочете, але при цьому вивчаєте попит. Живого замовника немає, у вас є тільки узагальнений замовник, який просто не купить. Це і гарно з однієї сторони, а з іншої спантеличує.